• VIKT-igt UF

Vanliga myter om ätstörningar

Uppdaterad: 23 dec 2019

"Ätstörningar drabbar bara unga tjejer"

FEL FEL FEL. En ätstörning kan drabba vem som helst och det helt oberoende av kön, ålder, kroppsform, ursprung och dylikt. Den största riskgruppen där flest insjuknar i ätstörningar är unga tjejer, men det är absolut inte de enda som insjuknar.


"Den allvarligaste ätstörningen är anorexi"

Självklart stämmer inte det. Alla ätstörningar är allvarliga sjukdomar.


"Det går inte att bli frisk från en ätstörning"

Det går att bli frisk, men det kan ta tid. Tidig upptäckt av sjukdomen och tidig behandling är viktiga faktorer, men oavsett hur länge man varit sjuk så går det att bli frisk.


"Det är ett val att bli sjuk i en ätstörning"

På samma sätt som du inte väljer att få cancer, magsjuka eller vilken annan sjukdom som helst väljer man inte heller att få en ätstörning.


"Man kan se på någon att den har en ätstörning"

Endast 25% av alla med en diagnostiserad ätstörning är underviktiga enligt BMI, men det är viktigt att poängtera att de som representeras i statistiken endast är de som fått diagnos. Mörkertalet bland de som är normal- och överviktiga beräknas vara stort. En person som lider av en ätstörning är ofta väldigt bra på att dölja det, något som ofta hör till sjukdomen. Därmed kan du, i de flesta fall, inte se på en person att den är sjuk i en ätstörning.


"En ätstörning är en livsstil"

Som ni förhoppningsvis förstått vid det här laget stämmer inte det påståendet. Ätstörningar är allvarliga psykiska sjukdomar som är förknippade med en förhöjd risk av suicid och somatiska komplikationer.

119 visningar
KONTAKTA OSS
  • Vit Facebook Ikon
  • Vit Instagram Ikon