• VIKT-igt UF

"Vad duktig du är"

Var duktig du är. Jag minns det som igår. Jag var tjugo och nånting. Och orden kom till mig. Ofta. Så ofta. Var duktig du är. Som har varit och tränat. Igen. Som äter så nyttig mat. Som promenerar överallt. Och tackar nej till godis. Vad duktig du är. Som tar i så att svetten sprutar. Som planerar dina måltider. Ser stark ut. Är förberedd. Och har så bra koll. Var duktig du är.

Mitt tjugoåriga jag log och nickade. Utanpå. Men inuti skrek hon. Av ångest. Och av vanmakt.


Snälla. Säg att jag är duktig. När jag hoppar över dagens träning. Av ingen annan anledning än att ligga i soffan. Och läsa en tidning. Snälla. Säg att jag är duktig. När jag äter godis till mellanmål. Tar en kaka. Till. Och väljer den fetaste rätten på menyn. Snälla. Säg att jag är duktig. När jag gör allt det där. Allt det där. Som skulle vara duktigt. Allt det där. Som skulle vara hälsa. För mig.


Så, jag måste få det sagt, ännu en gång: hälsa är individuellt. Det som är hälsa för en person. Kan orsaka ohälsa in absurdum för någon annan. För det är inte hälsosamt. Att vara för hälsosam. Om det i släptåg kommer destruktiva måsten. Tvång. Och oändliga listor med regler och förbud. Det är inte hälsosamt när varenda vaken sekund. Är en kamp. En uppdelning i bra eller dåligt. Lyckad eller misslyckad. Siffror och beslutsångest. En kropp som kanske ser stark ut. En livsstil enligt mall. Men ett sinne som är svagare. Än den bräckligaste is om våren. En livslust. Byggd på falska grunder. Och en oändlig längtan. Bort. Långt bort.


Så, till dig som behöver få höra det: Våga lyssna. Våga vara duktig. Ditt duktig. Det är ditt liv det handlar om. Och till dig som står bredvid. Uppskatta. Uppmuntra. Omfamna. Även allt det där andra. Som kanske också är hälsa. På sitt sätt. Det är någons liv det handlar om.

Det är viktigt. Livsviktigt.


Skribent: Jennie Elm @jennie.elm

102 visningar
KONTAKTA OSS
  • Vit Facebook Ikon
  • Vit Instagram Ikon