• VIKT-igt UF

Saker du inte bör säga till någon med en ätstörning

"Vad fin du har blivit"

Vad fin du har blivit. Även fast det sägs i all välmening kan det hos mottagaren uppfattas som att den har blivit fin = den var inte fin förut."Du har ju vänner, familj och ett bra liv. Hur kan du då må dåligt?"

Det här gäller inte bara för de som lider av en ätstörning, utan för alla som lider av någon sorts psykisk ohälsa. Det kan drabba alla. Det är inte ovanligt att de som lider av psykisk ohälsa skäms för just det, att de mår dåligt fast de egentligen inte har någon anledning för det."Du äter ju jättemycket, hur kan du ha en ätstörning?"

En ätstörning är en psykisk sjukdom, med andra ord så sitter det i huvudet. Det sitter INTE i hur mycket man väger, hur mycket man äter eller dylikt. Du vet inte vad personen går igenom. Ätstörningar kan ta sitt uttryck på många olika sätt. Det är långt ifrån alla ätstörda som svälter sig själv eller äter restriktivt.

"Hur gjorde du för att gå ner i vikt?"

En fråga du aldrig bör ställa, till någon, men speciellt inte till någon med en ätstörning. Vi måste sluta se viktnedgång som något positivt och ett tecken på styrka och välmående. En ätstörning är inget av det. Det är en sjukdom. En allvarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till döden.

"Vad väger du nu?" eller "Vad vägde du när det var som värst?"

Som du kanske förstår vid det här laget så är vikt helt irrelevant. Kroppen kan vara i svält och ett farligt tillstånd oavsett under-, normal- eller övervikt. Du kan inte se på en person hur sjuk den är och alla ätstörningar är allvarliga.

"Jag känner en som hade en ätstörning och hen vägde x antal kilogram, behövde vara inlagd på sjukhus y antal månader, och dylikt"

Det är inte ovanligt med jämförelser mellan personer som är drabbade av ätstörningar. Det är också vanligt att man inte känner sig "nog sjuk" eller ens sjuk alls, och det är ofta en del av sjukdomen. Att säga saker som detta ger inget positivt. Ätstörningar ter sig på olika sätt för alla. Inget fall är det andra lik, även om många saker kan vara lika.

"Jag förstår dig"

Något som ofta sägs av välmening, men något som kan bli fel. Man vill bara väl men om du själv inte haft en ätstörning så kan du tyvärr omöjligt förstå, och det är inte ens säkert då. Ätstörningar ter sig olika för alla, även om många saker är gemensamt. Säg istället: "Jag kan inte förstå helt, men jag kan föreställa mig att det måste vara riktigt tufft".

109 visningar
KONTAKTA OSS
  • Vit Facebook Ikon
  • Vit Instagram Ikon