• VIKT-igt UF

Konståkningens ideal fick mig att tro att det skulle göra mig till en bättre idrottare, och person

Idealen inom min idrott följde med mig enda sedan barnsben. Redan som ung blev jag inmatad med att ”lätta konståkare orkar mer”. De orden skulle ta ifrån mig det roliga med min idrott, och även skulle dem där och då komma att ta över mitt liv.


Jag var 12 år när jag fick höra hur viktigt det var att vara smal och liten inom konståkningen. Två år senare blev jag fast i osunda tankar och vanor. Sporten blev helt plötsligt en prestationsångest och en tävling mot mig själv. Det enda som stod i centrum var jag, min prestation och maten. Inget annat. Och glädjen till sporten tappades bort bland allt annat.


Konståkningens ideal fick mig att tro att det skulle göra mig till en bättre idrottare, och en bättre person.


Jag fick hjälp för mina problem, men idag ser jag hur många andra hamnar i samma fälla som jag gick i. Jag ser att det är ett problem i många föreningar, inte bara inom konståkningen, och jag tycket att ätstörningar, hälsa, kosten och dylikt bör lyftas mer inom idrotten. Inte vara en fälla som det blev för mig. Det är lättare än man tror att hamna i sådana spår.


RF - riksidrottsförbundet hjälper till med alla möjliga punkter och funderingar som kan behövas lyftas inom olika idrotter. Du kan vara helt anonym i din anmälan om du känner att något inte står rätt till.


Skribent: Vivianne Hencz

93 visningar
KONTAKTA OSS
  • Vit Facebook Ikon
  • Vit Instagram Ikon