• VIKT-igt UF

För dig som befinner dig i ett hem med en ätstörning under julen

Vi på VIKT-igt UF vill skänka en tanke till alla som av olika anledningar inte har det så lätt kring jul. Det kan bero på många olika anledningar. Under julen samlas oftast släkt och vänner för att äta julmat tillsammans, vilket är en av höjdpunkterna för många. Men julen kan istället vara outhärdlig och ångestfylld för den som lider av en ätstörning, precis som vid många andra högtider där maten har en betydande roll. Det behöver inte endast vara maten som är en ångestfylld faktor utan även det faktum att man "ska" vara glad under julen, något alla inte är, vilket gör att det kan kännas fel och jobbigt.


En ätstörning drabbar inte endast den drabbade, utan sjukdomen tar en central plats och påverkar hela familjen. För anhöriga kan julen bli jobbig för att det då blir extra påtagligt att saker är annorlunda och att saker inte är som de ska eller brukar vara. Det kan vara svårt att själv vara glad när någon i ens närhet mår dåligt.


Julen kan vara en ångestfull och jobbig tid för såväl drabbade som anhöriga. För att underlätta situationen vill vi därför komma med några tips som kanske kan göra julen lite mindre jobbig.


För dig som är drabbad:

 • Julafton är en dag, 24 timmar, varken mer eller mindre. Precis som idag, igår och förra fredagen. Försök att ta en dag i taget, en måltid i taget eller en timma i taget.

 • Det är en dag, egentligen en vanlig dag fast det kallas för julafton och man firar en högtid. Men det finns inget du måste göra. Då måste inte ställa till med något stort och du måste inte gå på stora släktmiddagen. Försök göra det du vill göra och det du mår bra av. Det är bara en julafton och du har många andra julaftnar framför dig där du kan göra allt det där andra.

 • Gör upp en plan för vad du ska göra under dagen och om det känns enklare kan du i förväg planera vad du ska äta. Det är okej att du inte äter samma som alla andra eller som du gjorde när du var frisk. Det är okej om det bara är köttbullar, potatis och sås på din tallrik istället för det du tidigare ätit som frisk . Det viktiga är att du äter och inte vad du äter, så länge du får i dig alla näringsämnen och den energi din kropp behöver för att fungera.

 • Det är inte farligt att äta knäck, pepparkakor, skumtomtar eller annat julgodis. Titta på alla människor runt omkring dig som äter sådant utan att ens ägna en tanke åt det, förutom att det var gott. Händer det något med dem? Nej och det kommer det inte göra med dig heller. Din kropp är inget undantag, den fungerar precis som alla andras.

 • Att ha en känsla av att man förstör för resterande del av familjen/släkten när man mår dåligt är en vanlig känsla, men den stämmer inte. Det är jobbigt att känna så och du är inte ensam om att känna så heller, men du förstör inte. Det är inte ditt fel att du blev sjuk och det är okej att saker är annorlunda. Det viktigaste för din familj, din släkt och dina kompisar är att du mår bra, inte vad ni gör på julafton.

 • Prata med någon om hur du känner inför julafton. Ofta brukar det kännas lättare plus att det underlättar för dina närstående att veta hur du känner för att de ska kunna stötta sig på bästa sätt. Och om det känns jobbigt under dagen; våga prata med någon.

 • Till sist: tro på dig själv. Du är stark och det kommer gå bra. Försök ta en sak i taget och försök slappna av. Försök njuta av tiden med familjen/släkten/vännerna och hitta på något roligt. Våga be om hjälp Det viktigaste för dig är ditt välmående och dina närstående bryr sig mer om att du mår bra än vad ni gör på julafton.


För dig som är närstående:

 • Visa att du finns där för den drabbade. Kanske kan du i förväg fråga hur personen känner inför julen och om det finns något du kan göra för att underlätta situationen.

 • Undvik att prata om och kommentera sånt som har med mat, kropp och vikt att göra. Kanske kan du som anhörig prata med släktingarna/vännerna eller dem ni ska fira jul med i förväg så den drabbade slipper höra. Många pratar om att "unna sig" extra mycket mat under julen, att man ätit så mycket julmat att man måste gått upp flera kilon eller liknande. Det är tyvärr vanliga kommentarer och något som en person som inte har eller har haft problem med mat och kropp ens reflekterar över.

 • Ett sista tips till dig som anhörig: Försöka njuta av julen och hoppas att din glädje kan smitta av sig på den som av olika anledningar känner oro och ångest. Kom ihåg att det här bara en är julafton i mängden. Ta det som det kommer. Det är okej att saker är och kommer vara annorlunda och det är okej att tycka det känns jobbigt.


För dig som känner oro och ångest inför julen vill vi säga; du är inte ensam. Det finns många som är i samma sits som du, och tillsammans tar vi oss igenom det. Och ifall du av någon anledning skulle behöva extra stöd och hjälp kan du hitta olika stödlinjer här


Ta hand om er och era nära & kära. En stor julkram från oss på VIKT-igt UF

93 visningar
KONTAKTA OSS
 • Vit Facebook Ikon
 • Vit Instagram Ikon